Oostende

Innovocean campus

3000m² gevel in glasmozaïek uithangbord in Oostende.

In Oostende is opdrachtgever Groep Van Roey/Algemene Bouw Maes bezig met project ‘InnovOcean Campus’. Onder deze naam krijgen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), haar projectpartners en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex.
Het imposante gebouw bestaat uit zeven verdiepingen en het thema zee en water komt overal naar boven en is onmiddellijk zichtbaar in de gevel. Het resultaat oogt uiteindelijk als de kleurschakeringen die we vaak zien aan de kust.

One Skin, kennis- en adviesplatform.

Het visuele effect dient natuurlijk te worden vertaald zonder dat de bouwtechnische veiligheid in gevaar wordt gebracht. Het bouwteam kwam hiervoor bij One Skin terecht. One Skin is het kennis- en adviesplatform die met zaakvoerder Patrick Cherchye beschikt over een jarenlange ervaring in buitengevelisolatie. “Waar vroeger veelal voor pleisterwerk werd gekozen, zien we tegenwoordig andere alternatieven opduiken, waaronder glasmozaïek”, aldus Patrick Cherchye, bestuurder.

Mozaïek

Ravenna, Amalfi, Barcelona, al deze steden delen een bijzondere kunstvorm die al in de oudheid als decoratief element voor gevels werd gebruikt: mozaïeken! Mozaïeken van glas, natuursteen of keramiek, in maten van 1×1 cm tot 10×10 cm en in vierkante, ronde, ovale en polygonale vormen brengen ze bijzondere accenten aan.
De uitvoering kwam er met toepassing van het Röfix StoneEtics gamma. Een veilig systeem voor decoratieve harde bekledingen op ETICS gevelisolatiesystemen. Met dit systeem kunnen harde gevelbekledingen gelijmd worden tot 103kg/m². “Een bijkomende moeilijkheid was de windbelasting. Voor dit project werd er door Röfix een windstudie uitgevoerd en een aangepaste lijm ontwikkeld”, aldus Patrick Cherchye, bestuurder.

Niet aan hun proefstuk toe

Oneskin is met dit project niet aan zijn proefstuk toe. Eerder dit jaar finaliseerde het ook al de gevelafwerking voor Plopsaland in De Panne. Hier werd de volledige gevel uitgevoerd met oa. voorgemaakte isolatiefiguren. “Dergelijke projecten laten ons toe onze kennis en ervaring te etaleren. We zijn hier dan ook uitermate fier op”, aldus Johan Cornelis, commercieel directeur.